Postanowiłem odnieść się do pierwszego wpisu, gdzie wymieniona jest "iskra, intuicja, pewność siebie", następnie "technika" oraz "chemia", a w końcu "komunikacja" i "luz".
Techniki faktycznie da się nauczyć, ale też może być ona nieprzekładalna ze względu na osobiste preferencje. Sporą rolę mogą też odgrywać inne względy, tzn. preferencje mogą być zależne od sytuacji (nie chcę wchodzić w szczegóły, ale mogę podać przykład, jeśli ktoś sobie zażyczy). Jednak opanowanie wspomnianej techniki wymaga pewnej praktyki – i chociaż w jednym z filmów Woody Allena mężczyzna wyjaśnia swoją namiętność słowami "dużo ćwiczę, kiedy jestem sam", to jednak wiemy doskonale, że to tak nie działa.
Nie bardzo wiem, jak pojmować "iskrę", ale moim zdaniem intuicja jest również wynikiem pewnego doświadczenia – podobnie zresztą, jak komunikacja. Tutaj warto też dodać, że im bardziej różnorodne było to doświadczenie, tym większej intuicji i lepszej techniki można się spodziewać. To oznacza, że generalnie osoby promiskuitywne (jak wspomnieni badboje) będą mieli w tej dziedzinie przewagę.
Pewność siebie i luz to wypadkowe całego naszego życia, począwszy od przekonań i zachowań wyniesionych z domu rodzinnego, poprzez wszystkie późniejsze sytuacje i relacje. Niektórzy będą w seksie grać zachowawczo, bojąc się porażki i odrzucenia; na innych taka sytuacja podziała motywująco i wyzwoli w nich Bestię™.
Z kolei "chemia" to coś, co może być trudno ująć w słowa, ale moim zdaniem będzie to pokrewne intuicji – poczucie, że ktoś rozumie nasze pragnienia i w lot łapie nawet te niedopowiedziane sugestie.
Mam wrażenie, że jeśli partner czy partnerka czują się z nami w łóżku bezpiecznie; jeśli wiedzą, że mogą liczyć na naszą szczerość, cierpliwość i wsparcie – to komunikacja powinna się poprawić (o ile oczywiście wspomniana osoba chce słuchać), a z nią zapewne pojawi się pewność siebie i luz. Stąd już tylko krok do polepszenia techniki i pogłębienia intuicji. Wszystko to powinno stworzyć poczucie swobody (brakowało mi tego słowa), a wtedy już nie tylko chemia, ale i metafizyka może się pojawić.