W 2021 w numerze 5 "Newsweeka Psychologia" ukazał się tekst Małgorzaty Wypych z Mental Health Center "Dobre domknięcie". O tym, że gdy kończymy jakąś relację, chcemy dostać informację zwrotną o naszym zachowaniu i o tym, co się dzieje, gdy jej nie dostajemy.
Autorka ma rację, że informacja zwrotna jest ważna. Co zresztą dotyczy nie tylko związku o charakterze romantycznym, czy relacji o takim charakterze, ale również ogólnie relacji międzyludzkich.
serio chciałbyś np. usłyszeć od kobiety szczerą prawdę?
Tak - żeby później nie być skazanym na domysły.
Bycie skazanym na domysły przez nieznajomość przyczyny odrzucenia, potrafi być gorsze od samego odrzucenia. Bo rodzi poczucie zagubienia i potęguje niepewność - a u ludzi mających skłonność do obwiniania siebie (czyli np. u mnie) sprawia, że można zacząć wątpić we wszystko, co robi się w relacjach damsko-męskich. I że pójście dalej staje się trudne lub wręcz niemożliwe, a przynajmniej przez pewien czas. To naprawdę potrafi spędzać człowiekowi sen z powiek.
Dlatego lepiej jest wiedzieć, na czym się stoi. Lepsza jest pewność niż niepewność.
Jeśli kobieta powiedziałaby mi np.: "Twój typ urody sprawia, że jesteś dla mnie nieatrakcyjny seksualnie - nie bierz tego do siebie, po prostu nie trafiłeś w mój gust", to wtedy przynajmniej wiedziałbym, że to nie w moim zachowaniu leży problem. Tak samo, gdyby kobieta powiedziała mi, że dla niej jestem za niski, a ona woli wyższych.
Jeśli powiedziałaby mi: "Nie spodobało mi się to, co powiedziałeś na temat ten i ten" - po czym przytoczyła tę moją wypowiedź, która jej się nie spodobała, i powiedziała, co jej się w tym nie spodobało, to wtedy wiedziałbym, gdzie zrobiłem błąd.
Dobrze jest, gdy człowiek się uczy przez całe życie - tylko że nie jest to możliwe w przypadkach, gdy nie wie, w czym powinien się poprawić.
Szczerość zasadniczo niszczy wszelkie relacje międzyludzkie, nie tylko w związku dwojga, bo gros ludzi woli życie w iluzji.
Alternatywą dla szczerości nie jest życie w iluzji, tylko niepewność, zagubienie i bycie skazanym na domysły.
A przynajmniej: często tak właśnie jest.