• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl

Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.

Płodne, niepłodne, kiedy się kochać i kiedy uważać

Polihymnia

Biegły Uwodziciel
Jak to nas?! Ja to wszystko wiem... :p Tzn. mój cykl zachowuje się jak mu się tylko podoba, nie słucha mnie, jest grymaśni i w ogóle... :p Więc nie mogę być pewna kiedy mam dni płodne a kiedy nie...

ruth

Seks Praktykant
Polihymnia mój też mnie nie słucha :p a podobno po 2 latach miesiączkowania wszystko miało sie unormować a tu już przeszło 7 lat i nic z tego ;-) :lol:

ruth

Seks Praktykant
hej! w przypadku mojej siostry tez tak było, od poczatku regularnie i tak jest do dzisiaj :p nie wiem jak to jest, moze jestem córką sąsiada :p

Polihymnia

Biegły Uwodziciel
Hehehe :p A u mnie w domu się śmiejemy, że mnie w szpitalu podmienili... W latach 80-siątych było sporo takich przypadków (a ja właśnie w tym czasie się urodziłam)... :p Nawet wizualnie nie jestem podobna do nikogo z rodziny... :p
Sorry za OT :p

aprilmoon

Biegły Uwodziciel
Ja też z lat 80tych i wszyscy mówią że jestem dzieckiem moich rodziców więc jak coś to dobrze podmienili ;P

A ja nie przepraszam za ot :)

pacman

Cichy Podglądacz
Regularnie miesiączkująca zdrowa dziewczyna ma zwykle owulację około połowy cyklu, a więc w 14-15 dniu jego trwania. Dni płodne obejmują trzy doby przed jajeczkowaniem (przeżywalność plemników w drogach rodnych kobiet) i dwie doby po (zdolność komórki jajowej do połączenia się z plemnikiem).Należy jednak przestrzec, że takie wyliczanki dni płodnych bywają bardzo zawodne. Lepiej zabezpieczać się bardziej skutecznie. 'Okres' to krwawienie miesiączkowe. Fizjologicznie trwa ono zazwyczaj kilka dni (przeciętnie 3-4 dni) i bywa rozmaicie nasilone.

tomek321

Cichy Podglądacz
pacman dobrze gada.
BTW, ja bałbym się opierać na dniach płodnych/niepłodnych. Choroba, stres, zmęczenie czy jakiekolwiek inny czynnik może wszystko poprzestawiać.

Justyna

Podrywacz
Pacman nie ma racji z tym, że owulacja ma miejsce w czternastym dniu cyklu - to od ostatniego dnia cyklu należy odjąć 14 dni i wtedy następuje owulacja. Więc jeśli dziewczyna ma cykl np. trzydziestodniowy, to owulację oblicza się tak: 30-14=16, więc owulacja przypadłaby na 16 dzień cyklu. Dla pewności dolicza się cztery dni przed i po owulacji. I to są właśnie dni płodne. Niestety to nie jest żadna metoda antykoncepcji. Wyliczanie dni płodnych nie ma sensu nawet w przypadku regularnie miesiączkujących kobiet, ponieważ wiele rzeczy, np. zmiana trybu odżywiania, może tę regularność zaburzyć. Co do czasu trwania krwawienia - nei ma tu reguły, każdy organizm jest inny. Czasem są to trzy dni, czasem pięć lub więcej.