Endrju, pytajac nas pierwszy raz o to czy wspolzyc, pisalismy Ci o tym, ze ZAWSZE trzeba liczyc sie z niechciana ciaza. Prawdopodobienstwo, ze Twoja dziewczyna jest w ciazy jest nikle ale mimo wszystko to ryzyko ISTNIEJE.
Pisales, ze dziewczyna pojdzie do ginekologa aby sprawdzic czy jest w ciazy, lekarz nie jest tego w stynie wykryc wczesniej niz po 2 tyg. wtedy na postinor bedzie za pozno. Postinor lyka sie min. 72 godz po stosunku, czyli kobieta nie wie czy zostala zaplodniona. ( NAjpierw dochodzi do polaczenia komorek, dopiero po ich zagniezdzeniu, nazywamy to zjawisko ciaza i aby nie dozo do zagniezdzenia bierze sie postinor )
Majac 14 lat Twoja dziewczyna moze miec problem z otrzymaniem postinoru.
1) Jest niepelnoletnia i wspolyzcie z niepelnoletnia jest karalne - lekarz moze zazadac zgody rodzicow.
2) Postinor to BARDZO duza dawka hormonow, ktora dorastajacej jeszcze 14-latce moze zaszkodzic ( moze ale nie musi ) i w takim wypadku lekarz rowniez moze zazadac zgody rodzicow.
Mam nadzieje, ze Twoja dziewczyna trafi na spokojnego i wyrozumialego lekarza. Jak widzisz Endrju - sex to nie tyko przyjemnosc, to rowniez ogromna odpowiedzialnosc.
Dlatego prosze nie dziwic mi sie, ze ja jestem przeciwna wspolzyciu tak mlodych ludzi i zawsze bede to powtarzac.