• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Czy mamy kryzys męskości?

Mężczyzna

Anonimowy użytkownik

Instruktor seksu
Dodam, że jeszcze do końca XX wieku w Polsce symbolem statusu mężczyzny było posiadanie żony i dzieci (to się wtedy nazywało "posiadaniem rodziny"), więc faceci naturalnie parli do dorosłości rozumianej w ten określony sposób. Gdy facet po 30-stce nie był mężem i ojcem, był nazywany "starym kawalerem" i domyślnie sądziło się o nim, że coś jest nie tak z nim (tak samo kobieta bez męża i dzieci, też w domyśle nie była do końca szczęśliwa). Od XXI wieku symbole statusu się zmieniły (tak u kobiet jak i mężczyzn) no i mamy wieloletnie związki nieformalne i małą liczbę dzieci. Teraz status mężczyzny to wysokie zarobki, nieruchomości, kariera, drogi samochód i egzotyczne wakacje kilka razy w roku, do statusu już się nie liczy żona plus dzieci.
Pod koniec XX w. i na początku XXI w. zakładanie rodziny było szaleństwem. To warunki bytowe zmieniły ten opisany przez Ciebie obraz ojca rodziny. Obraz, który upowszechniła na krótko Polska Ludowa, choć przyznaję, że na Cesarstwie Niemieckim ten konstrukt zapobiegliwego ojca rodziny był już znany w XIX w., także wśród Polaków.
Przed wojną było tak gigantyczne bezrobocie, że domyślnym obrazem mężczyzny był wolny najmita, pragnący (i zmuszony) uciec z tamtego słabiutkiego państewka sezonowego. Nawet w Estonii Polacy przed wojną robili za pieniądze u bauerów. Stany Zjednoczone wprowadziły kontyngent imigracyjny właśnie dla obywateli II RP. III Rzesza gardziła Polakami, ale przed 1.IX. 1939 r. Polacy nie gardzili pracą w III Rzeszy. Wtedy był permanentny kryzys męskości.
Sporo tu racji, jednak nie uważajmy, że pokolenie naszych rodziców było bardziej odpowiedzialne, a teraz tacy nie są.
Pokolenie moich rodziców było bardzo nieodpowiedzialne, bo komuna im na tę niefrasobliwość pozwalała, na ryzykowne, niezabezpieczone zachowania seksualne. W żadnym zdrowym społeczeństwie siła najemna nie miała po kilkoro dzieci.
Moje pokolenie ma po jednym dziecku, rzadziej dwójkę dzieci. Umiemy liczyć, więc liczymy na siebie.

Ostatnia edycja:
Mężczyzna

Franzol

Podrywacz
Jeszcze wam te teksty się nie znudziły. Już to na nikim wrażenia nie robi. Dla Was jak ktoś jest za Polską to jest onucem rudy wyborco.

Jesteś tak tępy, że nie zrozumiesz, że jak ktoś krytykuje największego klamce to nie musisz być zwolnieniem PiSu.
Widać Twoje urojone spostrzeganie świata, dzieląc Polaków tylko i wyłącznie na POwcow i PiSowcow.

Prawda jest taka, że jeżeli o nasze bezpieczeństwo chodzi to dla nas najlepiej jak wojna będzie trwać jak najdłużej przy nacjonalistycznym podejściu Ukrainy. Żeby Rosja jak najbardziej się rozbroiła jak i Ukraina, aby później nie użyła naszej broni przeciwko nam. Już nie mówię o powrocie z frontu wyszkolonych zabójców z PTSD, którzy zasila zorganizowane grypy przestępcze.

Jeżeli Ruskie paliwo jest takie złe to dlaczego Ukraina z niego korzysta?🤔
Pokaz mi dupku, gdzie ja kiedykolwiek wspomniałem o PO albo o Tusku? Wy tzw inteligentni inaczej nie potraficie zrozumieć prostych spraw. 1. Trump to stary zidiociały psychopata. który podpali świat jeżeli go nie wypier.. tej jesieni. 2. Nawrocki to ledwo okrzesany prostak o szemranej przeszłości, który usiłuje zostać polskim Trumpem. 3.Obie konfederacje to niekompetentne szczeniaki, które dopuszczone do władzy rozpier…. ten kraj w przeciągu 2 lat. Zostaniecie sami, bez UE, bez Shengen, z paszportami którymi sweter podetrzeć się nie da. Bawcie się dalej fiuty złamane.

Mężczyzna

Roger430

Erotoman
Pokaz mi dupku, gdzie ja kiedykolwiek wspomniałem o PO albo o Tusku? Wy tzw inteligentni inaczej nie potraficie zrozumieć prostych spraw. 1. Trump to stary zidiociały psychopata. który podpali świat jeżeli go nie wypier.. tej jesieni. 2. Nawrocki to ledwo okrzesany prostak o szemranej przeszłości, który usiłuje zostać polskim Trumpem. 3.Obie konfederacje to niekompetentne szczeniaki, które dopuszczone do władzy rozpier…. ten kraj w przeciągu 2 lat. Zostaniecie sami, bez UE, bez Shengen, z paszportami którymi sweter podetrzeć się nie da. Bawcie się dalej fiuty złamane.
Bierzesz jakieś leki? Może inaczej. To co proponujesz?

Mężczyzna

Swiezak

Dominujący
Pokaz mi dupku, gdzie ja kiedykolwiek wspomniałem o PO albo o Tusku?
Czy jest na grupie jakiś lekarz, bo jest potrzebny do tego pana.
A kto wyzywał innych od PiSowcow i onuc tylko dlatego, że skutkowali obecny rząd, zbieżność sformułowania z Tuskiem i najebanym Kiereńskim🤔 nasz rudy kolego?
Bawcie się dalej fiuty złamane.
Jakoś jak miałeś je w ustach to nie narzekałeś, że były złamane 😎

Mężczyzna

Franzol

Podrywacz
Czy jest na grupie jakiś lekarz, bo jest potrzebny do tego pana.
A kto wyzywał innych od PiSowcow i onuc tylko dlatego, że skutkowali obecny rząd, zbieżność sformułowania z Tuskiem i najebanym Kiereńskim🤔 nasz rudy kolego?

Jakoś jak miałeś je w ustach to nie narzekałeś, że były złamane 😎
Najebany Kiereński??? A to dobre. To i Lenin się znajdzie? Na złamanych fiutach musisz się dobrze znać nieświeży przyjacielu.

Mężczyzna

Franzol

Podrywacz
Bierzesz jakieś leki? Może inaczej. To co proponujesz?
Co ja proponuję? Ja mam to wszystko gdzieś. Ja dobrze pamiętam jak wyglądał ten kraj, jak paszport był dobrem reglamentowanym, jak stało się po wizy w ambasadach gdzie traktowano nas jak plankton, jak stało się godzinami na granicy niemiecko niemieckiej, jak wyjazd do Bułgarii był szczytem marzeń. Dobrze pamiętam 1989 i następne lata które.bywaly burzliwe i kłótliwe ale jednak pchały ten kraj do przodu. Jak wyjechały z Polski ruskie wojska, jak weszliśmy do NATO i do UE o czym nikt z naszego pokolenia nawet nie marzył. I teraz słyszę że UE to eurokołchoz, że Niemcy chcą nas sprowadzić do poziomu parobków, że Bruksela to wroga stolica, a o Moskwie jakoś cichutko. I było raz lepiej raz gorzej ale do przodu. I wybraliście tę bandę łajdaków i złodziei która 8 lat doiła to Państwo a wy skomleliście: kradną, ale się dzielą. I znalazł się nagle jeden człowiek, który mógł sobie spokojnie mieszkać w Brukseli czy gdziekolwiek i żyć po królewsku. Nie chciał, wrócił do tego rozkradanego kraju i ponownie spróbował to nakierować na właściwe tory. Nie znam w historii człowieka tak opluwanego jak Donald Tusk. Nie był on nigdy człowiekiem z mojej bajki, popełnił też błędy ale jest uczciwy
Banda konusa z Żoliborza 8 lat chciała go udupić i nic. A wy pierdolicie o jakiś Konfederacjach, o jednookim faszyście jako o znawcach. Na miejscu Tuska pokazałbym wam wszystkim środkowy palec. Jak to dobrze że mogę mieć to wszystko w dupie, a i dla was znajdzie się tam trochę miejsca

Mężczyzna

Franzol

Podrywacz
Co ja proponuję? Ja mam to wszystko gdzieś. Ja dobrze pamiętam jak wyglądał ten kraj, jak paszport był dobrem reglamentowanym, jak stało się po wizy w ambasadach gdzie traktowano nas jak plankton, jak stało się godzinami na granicy niemiecko niemieckiej, jak wyjazd do Bułgarii był szczytem marzeń. Dobrze pamiętam 1989 i następne lata które.bywaly burzliwe i kłótliwe ale jednak pchały ten kraj do przodu. Jak wyjechały z Polski ruskie wojska, jak weszliśmy do NATO i do UE o czym nikt z naszego pokolenia nawet nie marzył. I teraz słyszę że UE to eurokołchoz, że Niemcy chcą nas sprowadzić do poziomu parobków, że Bruksela to wroga stolica, a o Moskwie jakoś cichutko. I było raz lepiej raz gorzej ale do przodu. I wybraliście tę bandę łajdaków i złodziei która 8 lat doiła to Państwo a wy skomleliście: kradną, ale się dzielą. I znalazł się nagle jeden człowiek, który mógł sobie spokojnie mieszkać w Brukseli czy gdziekolwiek i żyć po królewsku. Nie chciał, wrócił do tego rozkradanego kraju i ponownie spróbował to nakierować na właściwe tory. Nie znam w historii człowieka tak opluwanego jak Donald Tusk. Nie był on nigdy człowiekiem z mojej bajki, popełnił też błędy ale jest uczciwy
Banda konusa z Żoliborza 8 lat chciała go udupić i nic. A wy pierdolicie o jakiś Konfederacjach, o jednookim faszyście jako o znawcach. Na miejscu Tuska pokazałbym wam wszystkim środkowy palec. Jak to dobrze że mogę mieć to wszystko w dupie, a i dla was znajdzie się tam trochę miejsca
Miało być zbawcach a nie znawcach, sorka.

Mężczyzna

Swiezak

Dominujący
Najebany Kiereński??? A to dobre. To i Lenin się znajdzie? Na złamanych fiutach musisz się dobrze znać nieświeży przyjacielu.
Farmazon czy jak Cię tam zwą, to Ty nie wytrzymałes ciśnienia i zacząłeś nawiązywać do fiutow, widać do czego podświadomie Cię ciągnie i to dosłownie 😎

Mężczyzna

Roger430

Erotoman
Nie chce mi się już pisać na ten temat, bo jestem zmęczony i idę spać. Po drugie to widzę, że nie ogarniasz kilku spraw, albo jesteś ślepy i głuchy. Wiesz w ogóle jaka jest procedura wyjścia ,z Unii? Myślisz, że przyjdzie taka Konfa do władzy i na drugi dzień wyprowadzi nas z Unii. Nikt nas z Unii nie wyprowadzi, ale Unia pod obecną postacią dla mnie jest coraz mniej akceptowalna. Nie do takiej Unii wchodziliśmy gdzie dyktują nam co jest eko, sreko, gdzie mamy pierdzieć, co jeść, czym palić i uj wie co jeszcze. A jak Ty nie mieszkasz w kraju, to siedź sobie tam spokojnie na dupie gdzie siedzisz i pisz listy pochwalne do jego zajebistosci pana T.

Mężczyzna

Kynamite00

Cichy Podglądacz
Nic dodać, oprócz tego jaka hipokryzja bije od wyborców PiS/Konfy, którzy wielokrotnie wypominają zdjęcie Tuska z Putiem jednocześnie powielając typową kremlowską propagandę.

Politycznie sytuacja jest ciężka. Koalicja zawiodła na wielu płaszczyznach, niezrealizowane 100 konkretów, brak rozliczeń poprzedniej władzy, przegrane wybory prezydenckie, kolejne afery i nadużycia władzy. Z drugiej strony ok, ale jaką mamy alternatywę? PiS i radykalna prawica to jak zwalczanie gorączki palnięciem sobie w łeb.
Prawda jest taka, że oprócz Tuska i być może Sikorskiego w Polsce nie ma równie respektowanych polityków na arenie międzynarodowej.

@Roger430 procedura jest taka, że wystarczy jedno głosowanie w sejmie przy zwykłej większości głosów + podpis Nawrockiego aby nas wyprowadzić z UE. I to jest najbardziej przerażające.

Mężczyzna

obserwator_4

Seks Praktykant
Nic dodać, oprócz tego jaka hipokryzja bije od wyborców PiS/Konfy, którzy wielokrotnie wypominają zdjęcie Tuska z Putiem jednocześnie powielając typową kremlowską propagandę.
Wkładanie konfy i pisu w jeden worek, to bardzo ryzykowna operacja. Pierwsi to prawdziwa prawica, a drudzy to jakaś kato-lewica. Oczywiście wspólny mianownik też się znajdzie. Już łatwiej do jednego worka włożyć KO-wców i PiS-owców. Jedni kradną elegancko, a drudzy ordynarnie.
Jednocześnie zwróć uwagę, że wszystkie strony używają tę rzekomą narrację o kremlowskiej propagandzie jak pałki, którą się można nawzajem okładać.. Tyle tylko, że to nic nie znaczy. Klasyczna polityka.

Ostatnia edycja:
Mężczyzna

obserwator_4

Seks Praktykant
Dużo zdań, do których warto się odnieść. Ale ja tylko ponowię pytanie innego uczestnika - co proponujesz? Pytam o to, ponieważ z jednej strony wydaje się, że bronisz obecnej koalicji, a z drugiej piszesz, że masz to gdzieś. Myślę, że jednak, że Cię to obchodzi. :)

Mężczyzna

artimax

Seks Praktykant
Ok stabilność to jedno tylko chodzi o mental. Oni nie chcą się wyprowadzać i być samodzielnymi (niepotrzebny stres, obowiązki, problemy itp) A o dziewczynach to mi nawet nie mów :D Nie mają potrzeby pchać się w związek, ale libido to chyba mają ujemne... 24 lata, prawiczek i się go pytam co robi jak mu się chce... i tu jest problem że się nie chce, a od wielkiego dzwonu renia. Młode chłopaki mają zaspokajanie tych potrzeb daleko z tyłu i na pewno nie definiuje ich zachowań/podejścia w życiu.
Ps. Pamiętam jak na firmę przyszła sztuka 11/10, kłusa kiecka, normalnie zjawisko. Ja milutko banan od ucha do ucha, odwracam się do chłopaków, mrugam porozumiewawczo, a oni jakbym zmieszani jakbym opowiedział najbardziej niesmaczny żart na rodzinnym obiedzie :D ehh kiedyś to było :
)
Chcesz powiedzieć że chętnych na seks młodych dziewczyn jest więcej niż facetów?