no i pokazałaś że nie rozróżniasz gwarancji od rękojmi. Odpowiadając mi, że gwarantem jest sklep odpowiedzialny z tytułu rękojmi. (Znaczyłam nie myl gwarancji z rękojmią a Ty mi udowadniasz co to jest rękojmia w odpowiedzi na to kto jest gwarantem)
Sama napisałaś że do reklamacji musi ustosunkować się hurtownik.
Ale ty jesteś ciężka- ewidentnie w ogóle nie rozumiesz co się do ciebie pisze. Nie wiem w ogóle skąd ty wytrzasnęłaś we wcześniejszym poście słowo pośrednik.
Zapamiętaj sobie raz na zawsze że dropshipping nie jest formą sprzedaży a formą logistyczną. To że w mowie potocznej ktoś używa sformułowania że sprzedaje metodą dropshippingu nie znaczy że jest to forma sprzedaży. Klient kupuje towar ze sklepu, i to sklep wystawia mu dowód zakupu czyli paragon. Hurtownia wysyła towar do klienta ale fakturę w sprzedaży przesyła do sklepu. Różnica między zwykłym sklepem internetowym a dropshippingiem jest tylko taka że w dropshippingu nie posiada magazynu ale hurtownia formalnie tylko przechowuje towar.
W dropshippingu nie funkcjonuje sformułowanie pośrednik. Dlatego że przed sprzedaniem towaru klientowi sklep musi go wcześniej kupić od hurtowni która go jedynie wyśle w jego imieniu. Skoro więc najpierw wklepujesz w program fiskalny fakturę zakupu towaru a następnie w oparciu o ten zakup wystawiasz klientowi paragon to powiedz mi gdzie ty tu widzisz pośrednika ? Jak przeczytałam tą bzdurę którą mi napisałaś to już wiem że nie jesteś dla mnie żadnym partnerem do rozmowy.
A na koniec, punktu widzenia umów cywilnoprawnych stronami umowy kupna sprzedaży są kupujący i sprzedający. sprzedawca ponosi pełną odpowiedzialność za towar przed klientem. W dropshippingu jest to obciążone pewnym mankamentem, ponieważ na rozpatrzenie reklamacji jest 14 dni. W momencie w którym klient złoży reklamację do sklepu, sklep musi rozpatrzyć tą reklamację w 14 dni. Jeżeli jednak sklep działa w dropshippingu, to też wysyła ten towar na reklamację tylko do hurtowni. I teraz hurtownia ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji sklepu. Ponieważ już tracimy czas na wysyłkę towaru do hurtowni istnieje ryzyko że sklep nie zdąży rozpatrzeć reklamacji w ciągu 14 dni. Od samego początku to pisałam.
Zapamiętaj sobie jeszcze raz i wbij to do głowy, że dropshipping został nazwany metodą sprzedaży tylko i wyłącznie w mowie potocznej i tak sobie po prostu funkcjonuje, natomiast oficjalnie jest to forma logistyki.
Dalszą dyskusję z kimś to nie ma w tej materii żadnej wiedzy uważam za bezcelową
Dropshipping jest modelem logistycznym sprzedaży za pośrednictwem internetu, polegający na przeniesieniu procesu wysyłki towaru na dostawcę