Te dane pochodzą nie z moich obserwacji, tylko ze statystyki przytoczonej w artykule z "Polityki". Że 70% polskich naturystów to mężczyźni.
Szkoda, że polskie kobiety są bardziej wstydliwe od polskich mężczyzn. Lepiej by było, gdyby kobiety lubiły wygląd swoich ciał i nie wstydziły się ich pokazywać. Przecież nikt nie jest doskonały. I jakoś mężczyznom nie przeszkadza w odkrywaniu swoich ciał to, że te ciała są niedoskonałe.
W Łebie otwarto czwartą oficjalnie oznakowaną nagą plażę w Polsce. Na południu powstają kolejne gołe sauny i spa. Także ulice zapełniają się gołymi brzuchami XXL. Polacy rozbierają się coraz chętniej. Co nie znaczy, że demokratycznie i z wyczuciem.
www.polityka.pl
Niestety, masa polskich kobiet, może i większość, wstydzi się nie tylko chodzić na plaże naturystyczne, ale i brać nago prysznic na basenie.
Czytałem, że ze statystyk wynika, że wśród młodych Polek jest najniższy w Europie poziom samoakceptacji odnośnie własnego ciała i najwyższy poziom samokrytycyzmu odnośnie wyglądu.
Badania przeprowadzone na zlecenie WHO pokazują, że co najmniej 90 proc. młodych Polek narzeka na swój wygląd, a jedynie 5 proc. ankietowanych w pełni akceptuje swoje ciało i dobrze czuje się nago. Najczęstszym powodem kompleksów jest kształt brzucha i dodatkowe kilogramy. Zdaniem dr Katarzyny...
lifestyle.newseria.pl
I wprawdzie wiem, że internetowe środowisko jest skrajnie różne od naturalnego i często nie jest miarodajne, jednak gdy przeglądałem fora i dyskusje o braniu prysznica na basenie, to zdecydowana większość wypowiadających się tam kobiet stwierdzała, że prysznic na basenie bierze w kostiumie - bo wstydzi się rozebrać.
Taka wstydliwość kobiet połączona z nielubieniem wyglądu własnego ciała jest zasmucająca.
Życzyłbym wszystkim kobietom, żeby się nie wstydziły i nie krępowały odkrywać swojego ciała, tylko czuły się swobodnie i dobrze ze swoim ciałem i nie miały żadnych kompleksów. Większej samoakceptacji.
Nie. Coś sobie wymyślasz na mój temat.
W odróżnieniu od np. Niemiec, Danii, Francji, Chorwacji, Czarnogóry czy Hiszpanii, naturyzm w Polsce nie zawsze ma rodzinny charakter, a polskie plaże dla nudystów bywają czasem bardziej miejscami schadzek gejów niż oazą ludzi chcących odpoczywać będąc blisko natury. A przynajmniej zetknąłem się z takimi informacjami.
W każdym razie błędem jest wrzucanie mnie, bez znajomości moich motywów, do jednego worka z "typowymi facetami" kierującymi się "typowo męskimi" motywami, na podstawie jednej mojej wypowiedzi. Sugeruję nie wyciągać takich pochopnych wniosków.