• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Odstawienie masturbacji

Mężczyzna

Nomoreheroes

Cichy Podglądacz
Przecież to wszystko zależy od konkretnej sytuacji - jeżeli jakaś aktywność, nawet dająca przyjemność przynosi straty czy to w wymiarze czasowym, materialnym czy zdrowotnym w tym zdrowia psychicznego to dobrze jest pomyśleć o zmianach. Dotyczy to masturbacji, seksu, jedzenia, a nawet ćwiczeń fizycznych. To się po prostu nazywa uzależnienie. Tylko to kwestia indywidualnego postrzegania i indywidualnej oceny.

I ktoś tu słusznie zauważył, że czym innym jest redukcja napięcia seksualnego, którego nie ma potrzeby tłumić, tylko kwestia szybkiej nagrody. Jeżeli masturbujemy się po to by kompensować stres, problemy, lub poszukujemy szybkiej nagrody, a w rezultacie tracimy czas, chęć do wysiłku, życie towarzyskie i na skutek tego ponosimy straty, albo się w rezultacie, po upływie tego "wyrzutu dopaminy" obniża się nam samopoczucie i samoocena to samoograniczenie ma sens.

Mężczyzna

milymarcin

Nowicjusz
Bardzo lubię zaplanować sobie kiedy będę sobie masować. Najlepiej gdzieś z godzinkę i bez orgazmu. Kiedyś, waliłem sobie kompulsywnie. Najczęściej w pracy. Miałem dużo stresów. Zacząłem się zajmować jakimś hobby i nosiłem klatkę. Klucz zostawiałem w domu. Teraz raz na jakiś czas.