• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Wspomnienia Bernadetty

Kobieta

DamaPik

Biegły Uwodziciel
Nazywam się Bernadetta. Mam czterdzieści siedem lat i mieszkam w niewielkim miasteczku na Podkarpaciu. Stara kamienica przy rynku pamiętała jeszcze czasy moich dziadków. Drewniane schody skrzypiały przy każdym kroku, a zimą wiatr wciskał się przez nieszczelne okna, jakby chciał podsłuchiwać życie mieszkańców.
Mieszkanie nie było duże. Dwa pokoje, kuchnia i łazienka po remoncie sprzed dziesięciu lat. Mieszkałam tam z mężem Markiem i naszym synem Kamilem, który chodził do drugiej klasy liceum.
Każdy dzień wyglądał podobnie.
Budzik dzwonił o szóstej trzydzieści.
— Wstajesz? — pytałam Marka.
— Zaraz.
— To samo mówisz od piętnastu minut.
— Bo jestem zmęczony.
— Wszyscy jesteśmy zmęczeni.
Marek odwracał się na drugi bok, a ja szłam do kuchni przygotować śniadanie.
Kamil zwykle schodził kilka minut później.
— Mamo, jest kawa?
— Dla ciebie herbata.
— Szkoda.
— Masz siedemnaście lat.
— Wiem. Przypominasz mi codziennie.
Uśmiechał się wtedy tym swoim chłopięcym uśmiechem i przez chwilę wydawało mi się, że wszystko jest w porządku.
Potem szłam do pracy.
Pracowałam w biurze lokalnej firmy transportowej. Niewielki budynek przy głównej drodze. Dokumenty, telefony, faktury. Dzień za dniem.
— Anka, możesz sprawdzić ten raport? — wołała moja koleżanka Ewa.
— Już patrzę.
— Jak tam w domu?
Westchnęłam.
— Bez zmian.
— Znowu się pokłóciliście?
— Jak zwykle.
— O co tym razem?
— Trudniej powiedzieć, o co się nie pokłóciliśmy.
Ewa pokręciła głową.
— Wiesz, że od roku mówisz dokładnie to samo?
— Wiem.
Po pracy wracałam do mieszkania. I niemal codziennie wyglądało to podobnie.
Pewnego listopadowego wieczoru weszłam do domu wyjątkowo zmęczona.
Marek siedział przed telewizorem.
— Cześć.
— Mhm.
— Mógłbyś się przywitać normalnie?
— Przecież się przywitałem.
— Naprawdę?
— Zaczynasz?
Odłożyłam torebkę.
— Nie zaczynam. Po prostu rozmawiam.
— Nie umiesz rozmawiać bez pretensji.
— A ty bez ignorowania wszystkiego.
— Widzisz? Właśnie o tym mówię.
Przez chwilę patrzyliśmy na siebie w milczeniu.
Kamil siedział przy biurku w swoim pokoju, ale dobrze wiedziałam, że słyszy każde słowo.
— Tak dalej być nie może — powiedziałam cicho.
— To niech nie będzie.
— Co to w ogóle znaczy?
— Sam nie wiem.
— Od miesięcy ze sobą nie rozmawiamy.
— Rozmawiamy.
— Nie. Wymieniamy komunikaty.
Marek wyłączył telewizor.
— To czego ode mnie chcesz?
— Żebyś mnie słuchał.
— Słucham.
— Nie słuchasz.
— A ty ciągle szukasz problemów.
— Bo problemy istnieją!
— Może tylko w twojej głowie.
To zabolało bardziej, niż chciałam przyznać.
— Naprawdę tak uważasz?
— Nie wiem już, co mam uważać.
— Ja też nie wiem.
Wieczorem długo siedziałam sama w kuchni.
Patrzyłam przez okno na pustą ulicę. Na żółte światła latarni i mokry bruk po deszczu.
Coraz częściej miałam wrażenie, że moje małżeństwo skończyło się już dawno temu. Tylko żadne z nas nie miało odwagi powiedzieć tego głośno.
Kilka tygodni później usiedliśmy naprzeciwko siebie przy kuchennym stole.
Po raz pierwszy od bardzo dawna bez kłótni.
— Musimy podjąć decyzję — powiedziałam.
Marek milczał.
— Słyszysz mnie?
— Tak.
— I?
— Chyba masz rację.
Serce zaczęło mi bić szybciej.
— Naprawdę?
— Nie pamiętam, kiedy ostatni raz byliśmy szczęśliwi.
Nie odpowiedziałam.
Bo ja też nie pamiętałam.
— Może już tylko udajemy — dodał.
— Dla Kamila?
— Dla wszystkich.
Przez chwilę siedzieliśmy w ciszy.
— Chcesz rozwodu? — zapytałam.
Marek długo patrzył w blat stołu.
— Chyba oboje tego chcemy.
W tamtym momencie poczułam jednocześnie smutek i ulgę.
Jakby kończył się rozdział, który trwał zdecydowanie za długo.
Nie wiedziałam jeszcze, że kilka miesięcy później moje życie zmieni się bardziej, niż mogłam sobie wyobrazić.

Kobieta

DamaPik

Biegły Uwodziciel
Wyjazd do Warszawy nie był początkiem nowego życia w takim sensie, w jakim lubią to opisywać ludzie.
Nie było w tym lekkości ani romantycznego przełomu. Było raczej przesunięcie całego świata o kilkaset kilometrów, bez gwarancji, że cokolwiek na miejscu będzie pasowało do tego, co zostawiłam za sobą.
Podróż minęła w milczeniu, które nie było już napięciem, tylko zmęczeniem. Kamil patrzył przez okno, jakby chciał zapamiętać każdy fragment drogi, a ja prowadziłam samochód mechanicznie, z tą dziwną świadomością, że każde kolejne kilometry odcinają mnie od wersji siebie, którą znałam od lat.
Warszawa przywitała nas nie hałasem, jak się tego spodziewałam, ale obojętnością. Wielkie osiedla na obrzeżach miasta wyglądały jak osobne światy, poustawiane jeden obok drugiego bez szczególnej troski o sens. Beton, szkło, powtarzalne balkony i światła okien, w których każdy żył swoim rytmem.
Mieszkanie wynajęte w pośpiechu było niewielkie, ale jasne. Dwa pokoje, kuchnia z aneksem, łazienka, w której jeszcze czuć było świeżość po remoncie. Wszystko wyglądało jak przygotowane dla kogoś, kto nie ma historii, albo dopiero ją zaczyna. Puste ściany, puste półki, echo kroków odbijające się od nowych paneli.
Pierwsze dni były bardziej logistyką niż życiem. Rozpakowywanie kartonów, ustawianie rzeczy w miejscach, które nie miały jeszcze znaczenia, próby znalezienia sensu w układzie szafek i kabli. Każdy przedmiot, który wracał na swoje miejsce, wydawał się jednocześnie znajomy i obcy, jakby należał do kogoś, kim już nie byłam.
Osiedle szybko zaczęło mieć swój rytm. Rano ludzie wychodzili w podobnym pośpiechu, wieczorem wracali w podobnym zmęczeniu. W windach unosiła się cisza, którą przerywały tylko krótkie spojrzenia. Nikt nie pytał o historię, nikt jej nie opowiadał.
Wszystko było bardziej uporządkowane niż w poprzednim życiu, ale jednocześnie bardziej anonimowe. Nikt nie znał mojej historii, nikt nie wiedział, jak długo trwało moje milczenie w poprzednim małżeństwie, nikt nie widział ciężaru, który przywiozłam ze sobą w kartonach.
Wieczorami mieszkanie stawało się najcichsze. Osiedle uspokajało się powoli, światła w oknach gasły nierównomiernie, jakby każde mieszkanie miało własną definicję nocy. Siadałam wtedy przy oknie i patrzyłam na ruch ulicy w oddali, który nigdy nie ustawał całkowicie.
Najtrudniejsze były momenty, w których wszystko już było rozpakowane, a mimo to nadal brakowało poczucia, że to miejsce jest „nasze”. Jakby rzeczy materialne dało się przenieść, ale emocjonalnej mapy życia już nie.
Czas zaczął płynąć inaczej niż wcześniej. Nie w rytmie kłótni, napięć i milczenia starego domu, ale w rytmie drobnych powtórzeń: tych samych tras, tych samych sklepów, tych samych twarzy mijanych na klatce schodowej.
Powoli zaczynałam zauważać, że Warszawa nie wymaga ode mnie bycia kimś konkretnym. Nie pytała o przeszłość. Nie komentowała decyzji. Po prostu pozwalała istnieć.
I w tej obojętności było coś, co na początku wydawało się chłodne, a z czasem zaczęło przypominać przestrzeń. Nie nowy początek. Raczej pierwsze miejsce, w którym nie musiałam już udowadniać, że mam prawo tu być.

Kobieta

DamaPik

Biegły Uwodziciel
Z czasem praca przestała być tylko źródłem zmęczenia. Zaczęła być źródłem napięcia, które narastało w sposób prawie niezauważalny, aż w końcu stało się codziennością.
Błędy, które wcześniej były drobnymi korektami, zaczęły urastać do problemów. Niedopatrzenia, które w innych okolicznościach przeszłyby bez echa, teraz były omawiane na spotkaniach z chłodnym tonem i coraz mniej ukrywaną irytacją.
Pewnego dnia zostałam wezwana do gabinetu szefowej. Szklane drzwi zamknęły się za mną z cichym kliknięciem.
— To nie jest pierwszy raz — powiedziała, przesuwając dokumenty po biurku.
— Wiem.
— Mamy opóźnienia, błędy, brak reakcji na poprawki.
Milczałam. Nie dlatego, że nie miałam odpowiedzi, ale dlatego, że każda z nich brzmiałaby jak tłumaczenie, którego nikt już nie chciał słuchać.
— Czy coś się dzieje prywatnie? — padło pytanie, które miało być uprzejme, ale nie było.
— Nie — odpowiedziałam odruchowo.
Zawiesiła na mnie wzrok, jakby sprawdzała, czy sama w to wierzę.
— Bernadetto, my potrzebujemy osób, które są w stanie utrzymać tempo.
— Staram się.
— Staranie nie wystarcza.
Te słowa zostały ze mną dłużej niż sama rozmowa.
Wiedziałam, co się wydarzy następnego dnia, jeszcze zanim dostałam oficjalną informację.
Nie było krzyków. Nie było dramatów. Było chłodne zdanie o „rozwiązaniu współpracy” i „wzajemnym zrozumieniu sytuacji”.
Kiedy wychodziłam z biura, nikt mnie nie zatrzymał.
Miasto było tego dnia wyjątkowo obojętne. Ludzie mijali mnie w pośpiechu, tramwaje skrzypiały na zakrętach, a światło odbijało się od szyb tak samo jak zawsze.
Tylko ja czułam, że coś się właśnie kończy.
Pierwsze dni po zwolnieniu były dziwne w sposób trudny do nazwania.
Rano nadal wstawałam o tej samej porze, jakby ciało nie zrozumiało jeszcze zmiany. Siadałam przy stole, patrzyłam na telefon, który nie dzwonił, i próbowałam znaleźć sens w planie dnia, który przestał istnieć.
Kamil wychodził do szkoły, a ja zostawałam w mieszkaniu, które nagle zaczęło wydawać się zbyt ciche. Nie było już pośpiechu, spotkań, odpowiedzialności rozciągniętej na godziny.
Była tylko przestrzeń.
I ja w tej przestrzeni, która zamiast dawać ulgę, zaczęła uwierać.
Złość przyszła później. Nie od razu.
Najpierw była pustka — ciężka, lepka, rozciągnięta na całe dni.
A potem myśli, które nie dawały spokoju.
„Nie nadaję się.”
„Znowu zawaliłam.”
„Zawsze kończę tak samo.”
Czasami mówiłam to na głos, kiedy nikt nie słyszał.
Czasami tylko siedziałam i patrzyłam w ścianę, jakby mogła mi odpowiedzieć.
I wtedy przyszła złość — nie na ludzi, nie na system, nie na Warszawę.
Na siebie.
Na tę wersję mnie, która wierzyła, że wyjazd wystarczy.
Że zmiana miejsca rozwiąże zmęczenie.
Że można uciec od życia i jednocześnie je naprawić.
A teraz zostałam z ciszą, która nie była już nowym początkiem, tylko pustką między tym, co było, a tym, co nie chciało się zacząć na nowo.