...Ja nadal utrzymuję, że najlepsze rozwiązanie to wizyta u urologa...
Ależ zdecydowanie i oczywiście, ja podając to forum nie miałem zamiaru podawać tego źródła informacji w zastępstwie wizyty u Urologa, ale jako dodatkowe źródło informacji, by człowiek który ma problem w postaci stulejki mógł poczytać i się co nieco douczyć. Poza tym, na wizytę u Urologa w ramach funduszu NFZ czasami można czekać pół roku, albo nawet i dłużej, dlatego w międzyczasie osoba posiadająca "częściową stulejkę", którą da się zlikwidować metodami domowymi bez zabiegu, mogłaby się o tym dowiedzieć na forum i spróbować czy się jej uda. Wiadomo, że do jakichkolwiek opinii na Internecie trzeba podchodzić z dystansem, ale nie tylko, niestety Justyno zdarzają się czasami również i tacy lekarze, którzy niewiedzą co mówią.
Przykładowo, jeden z użytkowników forum opisał swoją wizytę u lekarza, który twierdził, że nie ma czegoś takiego jak różne rodzaje obrzezania (oczywiście, że są różne i zawsze przy decyzji o przystąpieniu do zabiegu usunięcia stulejki podejmuje się rozmowę z lekarzem o sposobie przeprowadzenia tego zabiegu i jeśli tym sposobem ma być obrzezanie, to o rodzaju obrzezania) stwierdzając, że "obrzezanie to obrzezanie" -_-, a następnie twierdził, że nie ma czegoś takiego jak usunięcie wędzidełka, a co najwyżej jest to slangowa nazwa na wydłużenie wędzidełka (kolejna totalna głupota
, wiem bo sam mam usunięte wędzidełko i jestem świeżo po obrzezaniu typem "low & tight" w celu usunięcia stulejki), na szczęście było to forum, na którym ten użytkownik mógł się dowiedzieć jak tragicznie nie zna się ten lekarz na swojej dziedzinie i inni użytkownicy mu dobrze poradzili, by jak najszybciej i jak najdalej od niego uciekał. (aż strach na takiego lekarza natrafić)
Dlatego podając tą sytuację jako przykład stwierdzam, że do wszystkich opinii, nie tylko na Internecie, ale również do opinii lekarzy trzeba podchodzić z dystansem (pamiętając jednak, że próby bycia mądrzejszym od lekarza mogą się bardzo źle skończyć, gdyż z reguły nie jesteśmy ;]). I tak jak do urologa na wizytę można iść w sumie raczej do jakiegokolwiek, bo szansa trafienia na takiego nieuka duża nie jest, a nawet jeśli już się trafi to nic takiego się nie stanie, tak jeśli chodzi o sam zabieg to jeśli ktoś chce być ostrożny to dobrze jest zrobić wcześniej research na Internecie i dowiedzieć się do kogo się na ten zabieg trafia, żeby mieć pewność, że się swoją męskość oddaje w dobre ręce.
Poza tym przede wszystkim to forum jest dobre dlatego, gdyż młodzi wstydliwi chłopcy, którzy ten problem mają i bardzo się tego wstydzą i nie wiedzą jak o tym powiedzieć rodzicom i przez to niepotrzebnie zwlekają z jakimkolwiek działaniem w tej sprawie, mogą się na nim przekonać, że nie ma się czego wstydzić, gdyż jest to totalnie normalna sprawa, schorzenie które się może przytrafić każdemu i wbrew pozorom nie jest takie rzadkie, tylko ktoś, kto z czymś takim jak stulejka się nigdy nie spotkał o tym nie wie, bo nikt z posiadaczy stulejki nie chodzi po ulicach chwaląc się "hej, mam stulejkę!"
.
PS. Tak długiego i zamotanego posta wysnułem, że nie chciałbym by to umknęło, więc dodam, że tu się o nic nie wykłócam i w 100% się z Tobą Justyna zgadzam, najważniejsza jest konsultacja u lekarza specjalisty (urologa) i największe zaufanie należy mieć właśnie do opinii lekarza, nie do Internetowych postów i nie próbować być mądrzejszym od niego. Napisałem jednak to wszystko, by zaznaczyć, że dystans trzeba zachować odnośnie wszystkiego (no może z wyjątkiem miłości ^^) i dla własnego bezpieczeństwa dobrze pamiętać, że lekarze również się mylą i przed dawaniem się ciąć lekarzom dobrze jest się samemu obeznać i doszkolić w danym temacie. A gdy lekarz naszego zaufania nie wzbudzi to najlepiej po prostu zaciągnąć opinii innego lekarza.