nie uważam się za katoliczkę, a za chrzescijankę i fakt pomyliłam się chodzi o VII przykazanie, cudzołożenie ale siedzę teraz w ręce z Biblią i hmmm ... jak przeczytam V księgi Mojżesza i księgi Łukasza wypowiem się dalej .. wkażdym bądź razie cudzołóstwo to:
Treściowo oznacza ono niewierność małżeńską i zdradę małżeńską; literalnie - niewłaściwe korzystanie z cudzej miłości małżeńskiej. Miłość małżeńska jest cielesno-duchowa, wzajemna, pełna i wyłączna. Współżycie cielesne, będące przejawem tej miłości, może mieć miejsce tylko między małżonkami. Współżycie płciowe osoby związanej węzłem małżeńskim z osobą, która nie jest jej współmałżonkiem, jest cudzołóstwem. Cudzołóstwo może być zwykłe (jedna osoba jest zamężna) i podwójne (obydwie osoby są związane małżeństwami).
Cudzołóstwo jest przeciwne miłości małżeńskiej, jest złamaniem obietnicy wierności, niesprawiedliwością wobec osoby zdradzanej, jest przeciwne godności i świętości sakramentu małżeństwa, osłabia więź psychologiczną między małżonkami, prowadzi do rozbicia i staje się często przyczyną rozwodu. Cudzołóstwo jest krzywdą wyrządzaną dzieciom i daniem złego przykładu; jest zakazane prawem Bożym w Starym Testamencie (Wj 20, 14; Pwt 5, 18) potwierdzonym przez Jezusa Chrystusa w Nowym Testamencie (Mt 19, 18).
Obok czynów cudzołóstwa, mogą być cudzołóstwa pragnienia. To ostatnie polega na pragnieniu cielesnego współżycia z osobą, nawet nie związaną węzłem małżeńskim (Mt 5, 28). Mianem cudzołóstwa obejmuje się także współżycie fizyczne z osobą rozwiedzioną. Osoby rozwiedzione, żyjące w nowych związkach, trwają w stałym i publicznym cudzołóstwie.
nic nie znalazłam jeszcze o współżyciu przedmałżeńskim ale szukam :wink: