• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Mężczyźni na SF. Dlaczego jest tak źle?

Mężczyzna

PrzemoHarp

Biegły Uwodziciel
Boję się rozczarowań, zmian, czasem nawet patrzenia rozmówcy prosto w oczy. Nie przepadam za spotkaniami.
Rozumiem Cię, też panikuję, myślę jak to będzie przed pierwszym spotkaniem...
My tak sobie możemy śmieszkować i śmieszkujemy, ale niejeden z nas ma mniejsze czy większe problemy z tym. Tylko wielu się nie przyzna...

Ostatnia edycja:
Mężczyzna

Swiezak

Erotoman
Czytając ostatnie komentarze potwierdza się tylko staropolskie powiedzenie " nie mierz innych swoją miarą..." I osoby, które kłamią i ściemniają na co dzień, wychodzą z założenia, że inni tak samo postępują.

Mężczyzna

Banisteriopsis2

Dominujący
Pojęcie "relacje" jest często nadużywane i błędnie stosowane.
Za słownikiem języka polskiego: "Relacja - stosunek między (dwoma lub więcej) przedmiotami, pojęciami, wielkościami itp., zależność między nimi". Tu akurat mam na myśli zależność między osobami.
Nieprawda, umiesz - każdy człowiek umie, nawet jeśli czasem o tym zapomina. Dlatego, że najbardziej pierwotną i wrodzoną postawą człowieka jest szczerość, zaś nabytą i wyuczoną postawą jest nieszczerość. Prawdziwe ja jest szczere, fałszywe ja nieszczere. Dokop się do swojego prawdziwego ja, a znajdziesz tam szczerość.
hipotetyczną sytuację. Rozmawiam sobie z kimś całkiem niezobowiązująco i jest miło. I nawet nie zakładam, że chciałabym się z tą osobą poznać ale nagle pada propozycja spotkania. Ja mówię, no dobra ale najpierw wymieńmy się zdjęciami. Dla bezpieczeństwa, żeby wiedzieć że to na pewno realna osoba. No i dostaje zdjęcie i ktoś mi się całkowicie nie podoba i już nie mam ochoty się spotykać nawet „przyjacielsko”. To mam komuś napisać - wiesz co, nie podobasz mi się i jednak nie spotkamy się? Czy żeby temu komuś się nie zrobiło źle to lepiej jednak posłużyć się lekkim kłamstwem.
Właśnie, że w takiej sytuacji lepiej jest napisać lub powiedzieć wprost: nie podobasz mi się, nie jesteś w typie urody, który ja lubię. Dlatego że wtedy taki człowiek po drugiej stronie nie będzie tygodniami czy miesiącami zachodził w głowę "Dlaczego ona jest nieszczera wobec mnie, tylko wymyśla wymówki, i o co jej tak naprawdę chodzi?", "Gdzie ja popełniłem błąd?", "Napisałem coś nie tak?", "Co zrobiłem źle?", "Co mogłem zrobić lepiej?", "Czy ona mnie nie chce z powodu czegoś, co mogę zmienić, czy z powodu czegoś, na co nie mam wpływu?" itd., i z tego powodu nie mógł spać, rozkminiając cały czas, dlaczego został odrzucony. Po domyśleniu się, że druga strona nie była szczera.
Chciałabyś zgotować drugiej osobie takie rozkminy i ruminacje? Ja nie. Bo nie jestem sadystą. A ruminacje są naprawdę nieprzyjemne i toksyczne dla psychiki. Wiem z doświadczenia.
Wzięłaś w ogóle pod uwagę taki scenariusz, jak opisany wyżej?
kulturalne wymiksowanie sie z niezręcznej sytuacji żeby nie sprawić komuś niepotrzebnie przykrości
Tylko pozornie nie sprawia się przykrości drugiej osobie - w praktyce, dużo większą krzywdą jest zafundowanie jej ruminacji.
Jak ktoś ma niską samoocenę, brak pewności siebie i jest pesymistą, to takie ruminacje są właściwie nieuniknione.
W 2021 w numerze 5 "Newsweeka Psychologia" ukazał się tekst Małgorzaty Wypych z Mental Health Center "Dobre domknięcie". O tym, że gdy kończymy jakąś relację, chcemy dostać informację zwrotną o naszym zachowaniu i o tym, co się dzieje, gdy jej nie dostajemy. Mowa o szczerej informacji zwrotnej, nie niby-kulturalnej wymówce.
Jestem bardzo nieśmiała i mam niską samoocenę w prawdziwym życiu
Czyli pewnie też wolałabyś, żeby druga strona była szczera zamiast wymyślać wymówki, po których spędziłabyś mnóstwo nieprzespanych nocy rozmyślając "Co ja zrobiłam źle w rozmowach/pisaniu z nim, że on nagle zerwał kontakt?" - i też byłoby Ci bardzo przykro.

Mężczyzna

Swiezak

Erotoman
Właśnie, że w takiej sytuacji lepiej jest napisać lub powiedzieć wprost: nie podobasz mi się, nie jesteś w typie urody, który ja lubię.
Zastawiające jest to, że kobiety które zawsze twierdzą, że wygląd ma drugorzędne znaczenie i zarzucają facetom, że są wzrokowcami, po zobaczeniu zdjęcia, gdzie wcześniej była jakaś zgodność charakterów i chęć poznania, zrywają koleżeńską znajomość 😉

Mężczyzna

smoothoperator

Dominujący
Za słownikiem języka polskiego: "Relacja - stosunek między (dwoma lub więcej) przedmiotami, pojęciami, wielkościami itp., zależność między nimi". Tu akurat mam na myśli zależność między osobami.

Nieprawda, umiesz - każdy człowiek umie, nawet jeśli czasem o tym zapomina. Dlatego, że najbardziej pierwotną i wrodzoną postawą człowieka jest szczerość, zaś nabytą i wyuczoną postawą jest nieszczerość. Prawdziwe ja jest szczere, fałszywe ja nieszczere. Dokop się do swojego prawdziwego ja, a znajdziesz tam szczerość.

Właśnie, że w takiej sytuacji lepiej jest napisać lub powiedzieć wprost: nie podobasz mi się, nie jesteś w typie urody, który ja lubię. Dlatego że wtedy taki człowiek po drugiej stronie nie będzie tygodniami czy miesiącami zachodził w głowę "Dlaczego ona jest nieszczera wobec mnie, tylko wymyśla wymówki, i o co jej tak naprawdę chodzi?", "Gdzie ja popełniłem błąd?", "Napisałem coś nie tak?", "Co zrobiłem źle?", "Co mogłem zrobić lepiej?", "Czy ona mnie nie chce z powodu czegoś, co mogę zmienić, czy z powodu czegoś, na co nie mam wpływu?" itd., i z tego powodu nie mógł spać, rozkminiając cały czas, dlaczego został odrzucony. Po domyśleniu się, że druga strona nie była szczera.
Chciałabyś zgotować drugiej osobie takie rozkminy i ruminacje? Ja nie. Bo nie jestem sadystą. A ruminacje są naprawdę nieprzyjemne i toksyczne dla psychiki. Wiem z doświadczenia.
Wzięłaś w ogóle pod uwagę taki scenariusz, jak opisany wyżej?

Tylko pozornie nie sprawia się przykrości drugiej osobie - w praktyce, dużo większą krzywdą jest zafundowanie jej ruminacji.
Jak ktoś ma niską samoocenę, brak pewności siebie i jest pesymistą, to takie ruminacje są właściwie nieuniknione.
W 2021 w numerze 5 "Newsweeka Psychologia" ukazał się tekst Małgorzaty Wypych z Mental Health Center "Dobre domknięcie". O tym, że gdy kończymy jakąś relację, chcemy dostać informację zwrotną o naszym zachowaniu i o tym, co się dzieje, gdy jej nie dostajemy. Mowa o szczerej informacji zwrotnej, nie niby-kulturalnej wymówce.

Czyli pewnie też wolałabyś, żeby druga strona była szczera zamiast wymyślać wymówki, po których spędziłabyś mnóstwo nieprzespanych nocy rozmyślając "Co ja zrobiłam źle w rozmowach/pisaniu z nim, że on nagle zerwał kontakt?" - i też byłoby Ci bardzo przykro.
Ogólnie zgoda. Natomiast powodów nieszczerości jest więcej niż mogą wskazać uczeni psychologowie i podręczniki . To nie matematyka i wszelkie uogólnianie może mieć jedynie cechy przybliżania problemu;)

Kobieta

kaami

Biegły Uwodziciel
Może trochę naprostuję, staram się nikogo nie ghostować, jeżeli np tutaj komuś piszę, że nie interesuje mnie forma znajomości oparta na pisaniu tylko o seksie, a ktoś to olewa i robi tak dalej, to sory, ale został poinformowany.

Natomiast rodzina i znajomi wiedzą, że jestem introwertykiem i nie mam jakiejś super potrzeby spędzania czasu z ludźmi, więc sami spodziewają się, że będę się wykręcać przed tym żeby gdzieś iść.

Mężczyzna

PrzemoHarp

Biegły Uwodziciel
Zastawiające jest to, że kobiety które zawsze twierdzą, że wygląd ma drugorzędne znaczenie i zarzucają facetom, że są wzrokowcami, po zobaczeniu zdjęcia, gdzie wcześniej była jakaś zgodność charakterów i chęć poznania, zrywają koleżeńską znajomość 😉
Nie, ja raczej zrozumiałem z tego, co panie piszą, że nie chcą relacji przenosić np. w sferę seksualną (z różnych przyczyn, niekoniecznie z powodu wyglądu) a pozostawać w przyjaźni czy tam koleżeństwie. Mają takie prawo w sumie.
A nie pisały, że chcą zrywać od razu...

Nie wiem, może znów się mylę..?

Mężczyzna

Swiezak

Erotoman
Weźmy hipotetyczną sytuację. Rozmawiam sobie z kimś całkiem niezobowiązująco i jest miło. I nawet nie zakładam, że chciałabym się z tą osobą poznać ale nagle pada propozycja spotkania. Ja mówię, no dobra ale najpierw wymieńmy się zdjęciami. Dla bezpieczeństwa, żeby wiedzieć że to na pewno realna osoba. No i dostaje zdjęcie i ktoś mi się całkowicie nie podoba i już nie mam ochoty się spotykać nawet „przyjacielsko”. To mam komuś napisać - wiesz co, nie podobasz mi się i jednak nie spotkamy się? Czy żeby temu komuś się nie zrobiło źle to lepiej jednak posłużyć się lekkim kłamstwem. To nie jest kłamstwo w stylu ukrywanie kilkuletniej zdrady, tylko kulturalne wymiksowanie sie z niezręcznej sytuacji żeby nie sprawić komuś niepotrzebnie przykrości.
Hipotetyczna sytuacja, poznać się, chcieć sprawdzić czy osoba jest realna.
I finito bo zdjęcie nie pasowało?
To jak to nazwać?

Kobieta

Nieśmiała

Biegły Uwodziciel

Odrzucenie zawsze boli bez względu na to w jaki sposób jest przekazane. Najgorzej jest kogoś zghostować, a tego nigdy nie robię.

Jeżeli ktoś ma niską samoocenę z powodu swojego wyglądu i usłyszy od kogoś słowa, że znajomość się kończy, bo wygląd nie przypasował tej drugiej stronie to raczej szczerość pt „jesteś brzydki/brzydka” nie będzie najlepszym wyjściem z sytuacji. I nawet pisząc ładnymi słowami „nie jesteś w moim typie” to ma taki sam wydźwięk.