• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl

Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.

Jak pielęgnować skórę głowy z łuszczycą

Mężczyzna

muzyro

Cichy Podglądacz
Mam łuszczycę skóry głowy i szukam dobrego sposobu na codzienną pielęgnację. Nie chodzi mi o leczenie sterydami, ale o coś, co pomoże nawilżyć, wyciszyć skórę i nie pogarszać stanu. Macie swoje sprawdzone triki lub produkty?

Mężczyzna

Jagczy

Nowicjusz
Jako fryzjerka mogę polecić szampon i odżywkę z naturalnym składem, bez zbędnej chemii – osobiście dodaję do odżywki olejek rozmarynowy, a raz na jakiś czas robię olejowanie, żeby nawilżyć skórę głowy. Ale przy łuszczycy warto działać kompleksowo – oczyszczenie jelit, dobry błonnik, probiotyki i witaminy o wysokiej wchłanialności.
Wspomagająco dobrze działał u mnie zestaw Psorisel – łagodzi objawy i można go używać na co dzień.
487283912-652968154046578-3869034333628033959-n.jpg

Mężczyzna

Parawan

Cichy Podglądacz
Olej rycynowy wymieszać z żółtkiem i nakładać na skórę głowy raz w tygodniu – najlepiej na kilka godzin przed myciem. U mnie bardzo dobrze nawilżało i zmniejszało łuszczenie. Trzeba tylko uważać, żeby dobrze zmyć – najlepiej delikatnym szamponem, który nie podrażnia.

rozzz

Seks Praktykant
Kobieta

PaniTrycholog

Seks Praktykant
Mam łuszczycę skóry głowy i szukam dobrego sposobu na codzienną pielęgnację. Nie chodzi mi o leczenie sterydami, ale o coś, co pomoże nawilżyć, wyciszyć skórę i nie pogarszać stanu. Macie swoje sprawdzone triki lub produkty?
Trudno mi doradzać przez internet nie widząc klinicznego obrazu skóry głowy pod trichoskopem. Warto udać się gdzieś na miejscu do specjalisty, który fachowo zdiagnozuje problem. Sama łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną o charakterze zapalno-proliferacyjnym więc wyleczenie jej nie jest do końca możliwe, można jednak bardzo skutecznie łagodzić jej objawy. Warto udać się do specjalisty choćby dlatego by zróżnicować ją od ŁZS i/lub upewnić się czy przypadkiem schorzenia nie nakładają się na siebie, sprawdzić czy nie towarzyszą również zmiany grzybicze i nie należałoby wdrożyć leczenia a dopiero później dobrać i ułożyć plan pielęgnacyjny. Niestety nie przeprowadzając badania podmiotowego i przedmiotowego nie umiem Panu pomóc.
Skoro już mnie @PanCiacho wywołał do tablicy to fachowo powiem tak:
- Marki dermokosmetyków, na które warto zwrócić uwagę: Mediderm, Redical Med, Proliser, Pharmaceris P, Ducray Kertyol P.S.O.
- wysoka suplementacja wit. D3 i kwasów omega 3,6,9
- dieta ( -/ostre potrawy, alkohol ; +/ nawodnienie organizmu)
- unikanie stresu ( stres niestety bardzo napędza łuszczycę )
- szczególnie o tej porze roku uważamy na oparzenia słoneczne ⛱️👒🕶️

Kobieta

PaniTrycholog

Seks Praktykant
Ja dodaję olejek lawendowy albo paczulowy do szamponu
Była bym ostrożna z różnymi olejkami. Mimo wszystko są to substancje roślinne o dość dużym stężeniu, które mogą silnie alergizować i podrażniać skórę. Nie każdemu pomogą warto o tym pamiętać ☝️ zanim się ich użyje warto zrobić próbę. Delikatnie na paluszek, smarujemy kropelkę w okolicy za uchem na nie owłosionej skórze głowy i czekamy od 12 do 24 godzin aby sprawdzić reakcję.