• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Depresja

Mężczyzna

Katmar

Cichy Podglądacz
Czy depresja to coś, z czym trzeba zmagać się przez całe życie? Czy istnieje szansa, że uda się całkowicie wyleczyć, czy może raczej trzeba nauczyć się z nią żyć? Co robić, jeśli ktoś wciąż zmaga się z nawrotami?

Mężczyzna

NfsRazor

Seks Praktykant
Wg medycyny, da się. Ja mam stany depresyjne od początku podstawówki i chyba mi to już nigdy nie minie

Mężczyzna

Nadir

Cichy Podglądacz
Sam nigdy nie miałem (zdiagnozowanej) , ale mam dwukrotne doświadczenie z najbliższego otoczenia.
Leczyć! I to już! Nie za tydzień, dwa..
... i tu się zgadzam na 200%. Niestety osoba dotknięta depresją często nie zdaje sobie z tego sprawy, wypiera lub nawet, jeśli wie, to ciężko jej podjąć decyzję o rozpoczęciu leczenia. Dlatego bardzo ważna jest postawa najbliższych i otoczenia tylko... ile osób ma doświadczenie i wie jak rozmawiać i zachęcić do wizyty u lekarza(?).
Odpowiadając na pytanie - tak, jest wyleczalna. Im szybsze i bardziej kompleksowe leczenie tym lepiej (farmakologia, terapia itd).

Mężczyzna

forg

Biegły Uwodziciel
Czy depresja to coś, z czym trzeba zmagać się przez całe życie? Czy istnieje szansa, że uda się całkowicie wyleczyć, czy może raczej trzeba nauczyć się z nią żyć? Co robić, jeśli ktoś wciąż zmaga się z nawrotami?
Sexforum jako miejsce porad odnośnie chorób psychicznych?
No chyba że liczysz na udany podryw na "depresję". TO co innego.

Mężczyzna

Parawan

Cichy Podglądacz
Depresja rzeczywiście może być przewlekła, i choć można osiągnąć poprawę, czasami ta "pustka" czy trudności powracają w różnych momentach życia. Wiele osób jest w stanie żyć względnie szczęśliwie, ale wciąż czasami zmaga się z momentami, gdy depresja staje się przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że każda droga jest indywidualna i są różne metody, które mogą pomóc. Zainteresowanie alternatywnymi metodami leczenia, jak np. badania nad działaniem grzybów halucynogennych, może być ciekawą opcją, ale warto zasięgnąć porady specjalisty w tej kwestii. Czasami samo wsparcie emocjonalne od bliskiej osoby może pomóc – po prostu być przy kimś, słuchać, nie oceniać. Jeśli Twoja koleżanka doświadcza nawrotu depresji, najważniejsze to okazać jej wsparcie, być obecnym, wysłuchać jej obaw i nie próbować rozwiązywać wszystkiego na siłę. Jeśli czujesz, że to za dużo, możesz również pomóc jej znaleźć pomoc online, gdzie psychologowie oferują wsparcie. Więcej o takiej formie pomocy znajdziesz tutaj: https://olgarymkiewicz.pl/oferta/e-poradnia/.