Dyscyplina dyscypliną, ale nie można też doprowadzić do przesady w drugą stronę, czyli do obozu koncentracyjnego. Forum powinno mieć zespół moderujący i pewien system, o który by się opierało przy jego zarządzaniu. Dla przykładu: powołanych jest kilku moderatorów oraz administrator. Moderatorzy wraz z administratorem wymieniają się poglądami na specjalnie założonym, niewidocznym dla zwykłych użytkowników dziale forum, w którym zgłaszają uwagi na temat użytkowników a administrator "doczepia" do danego użytkownika rangę załóżmy "Ostrzeżenie: 1" jeżeli za dużo offtopickuje, po uzyskaniu 3 ostrzeżeń banik na tydzień, potem znów 3 ostrzeżenia i jeżeli dalej offtopuje to banik na dwa tygodnie a potem no mercy ban na wieki wieków amen lub do odwołania. Dodatkowo można utworzyć kategorię forum, w której nie można pisać, ale można zobaczyć wyrzucone offtopicki (poszczególne posty zostaną przenoszone do "Kosza" i tam można się im przyjrzeć przez 24 godziny [włączona opcja automatycznego kasowania danej kategorii co 24 godziny]) itp. Jest wiele sposobów na utrzymanie porządku niekoniecznie w rygorystyczny sposób.
Na początku sam przesadzałem i zyskałem przydomek nożycorękiego, bo dużo ciąłem ale teraz doszedłem do pewnej wprawy (wiadomo, wraz ze stażem przybywa doświadczenia).
Na początku sam przesadzałem i zyskałem przydomek nożycorękiego, bo dużo ciąłem ale teraz doszedłem do pewnej wprawy (wiadomo, wraz ze stażem przybywa doświadczenia).