• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

studia za granicą

Status
Zamknięty.

Słonko11

Nowicjusz
Mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów studiował, bądź studiuje za granicami naszego pięknego kraju? Chodzi mi głównie o to czy jest ciężej, czy poziom kształcenia jest porównywalny z polskim? Dodam że interesują mnie uczelnie w UK. Z góry dziękuję za informacje.

Lewiatan

Nowicjusz
Mam kilku kolegów studiujących właśnie w UK, na początku marudzili, że trudno jest im się przestawić na tamtejszy system, ale po około 3 miesiącach zaczęli dawać sobie radę. Poziom nauczania porównywalny albo trochę niższy, natomiast więcej zajęć fakultatywnych, lepszy dostęp do pomocy naukowych. Jeśli dobrze znasz angielski nie powinnaś mieć żadnych kłopotów z nauką.

Słonko11

Nowicjusz
Przerażają mnie te wszystkie aplikacje i sprawy papierkowe, referencje od profesorów i od pracodawcy... :/ Zastanawia mnie czy konkurencja jest tak duża tak jak w polskich szkołach wyższych: 10 osób na 1 miejsce oraz czy studia są płatne? Interesują mnie studia magisterskie, bo w Polsce na moim kierunku nie ma warunków na rzetelne i gruntowne przygotowanie studenta do zawodu, ze względu na ograniczenia finansowe.

Szarka

Erotoman
Ja zdawałam do Polski poprzez egzamin zdawany przy obecności konsula, w ten sposób zostałam stypendystką - czyli nie musiałam płacić za studia.

Generalnie jest przyjęta zasada, że obcokrajowiec jeżeli idzie studiować na własną rękę ( bez egazminów w kosulacie ) musi pokrywać koszty studiów, a to są niemałe pieniądze

Status
Zamknięty.
Prywatne rozmowy
Pomoc Użytkownicy
    Nie dołączyłeś do żadnego pokoju.
    Do góry