Akurat was fragmenty Talmudu ktory zasluguje na miano gorszej książki niz tej napisanej przez austriaka
Co to za pourywane i nieskładne zdanie? Napisz na trzeźwo.
Nie ma nic o chrześcijanach bo goje sa gorsze niz robaki albo sa jak robaki.
Nie czytałeś Talmudu, prawda? Nie miałeś Talmudu w rękach, prawda?
Żydzi nigdy nie kwestionowali tego, co mówi Tora, że wszyscy ludzie są stworzeni przez Boga, i że należy ich szanować. Ani tego, że każdy, niezależnie od pochodzenia i narodowości, może przyjąć judaizm i zostać Żydem, i zacząć być uważany za Żyda. Konwersje na judaizm wprawdzie zdarzają się rzadko, ale nie są czymś niespotykanym.
Zaś Tora mówi np.:
"Jeżeli w waszym kraju osiedli się przybysz, nie będziecie go uciskać. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz!" (Kpł 19,33-34).
Dla mnie czarni w 95% nie nadają sie do życia ani e Europie ani Azji ani USA. Nigdy niczego nie zbudowali, nie zbuduja i zawsze tam gdzie są jest problem
Nie masz pojęcia o historii Afryki. Nie wiesz nic o Królestwie Ghany, Imperium Mali ani Królestwie Beninu, ani o Wielkim Zimbabwe. Ani o historii Cesarstwa Etiopii. Więc nie wypowiadaj się o Afrykańczykach z używaniem słowa "nigdy".
Nie wiesz też, że w USA czarni również uzyskiwali patenty na swoje wynalazki.
W czasach przedkolonialnych Afryka nie była aż tak zacofana, jak się wielu Polakom wydaje.
Nawet w modlitwie prawdziwego Polaka są słowa "żeby mu się córka z czarnym"... zważając na charakter tego tekstu ma to znaczenie pejoratywne
To było odniesienie do polskiej ksenofobii i nietolerancji.
Gdyby byli tak mądrzy, pracowici jak niektórzy tu twierdzą, to Afryka byłaby najbardziej rozwiniętą częścią świata, zwłaszcza, że zasobów naturalnych tam nie brakuje a jednak to pozostała część świata z nich korzysta... dlaczego?
Władzę w większości krajów afrykańskich po dekolonizacji przechwycili plemienni kacykowie, bardzo skorumpowani, bezwzględni, dojący mieszkańców i pozwalający na to, by to kraje pierwszego świata korzystały z afrykańskich zasobów naturalnych, a mieszkańcy cierpieli nędzę.
kiedy byały człowiek się rozwijał, wynalazł kompas, broń palną, maszynę parową murzyni wynaleźli dzidę i to cale ich osiągnięcie.
Tak jak CiekawskiAdam, nie masz pojęcia o historii Afryki.
Przedkolonialny dorobek ludów Czarnej Afryki został zrównany z ziemią przez bezwzględnych kolonizatorów - można to porównać chyba tylko do tego, co podczas II wojny światowej Niemcy zrobili z Warszawą i dużą częścią polskiego dorobku. Albo co w XVII w. Szwedzi zrobili w Polsce podczas potopu, doszczętnie grabiąc Polskę. A i tak te przykłady będą łagodniejsze w porównaniu z tym, co np. Belgowie wyprawiali w Kongu "jądrze ciemności".
Nie, Murzyni nie są żadną niższą rasą. Po prostu mieli pecha. Polacy ani Albańczycy też nie są niższą rasą niż Niemcy czy Anglicy.
Mnie nie przeszkadzają czyjeś preferencje dot. etniczności partnerów uznawanych za atrakcyjnych. Jak napisałem, gusta są różne. Mnie podoba się wiele typów urody. Są atrakcyjne Murzynki i nietrakcyjne. Na pewno kobiety też zgodzą się, że są atrakcyjni Murzyni i nieatrakcyjni.