• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Przeżywalność plemników na zewnątrz

Status
Zamknięty.
zastanawiam się, po jakim czasie na zewnątrz sperma nie jest już w stanie doprowadzi do zapłodnienia? Czy jak wyschnie, to już jest "niegroźna"? Pytam w kontekście takich akcji, że mam wytrysk na zewnątrz, ale coś tam na penisie zostaje, i chcemy się kochać ponownie - dla bezpieczeństwa w międyczasie zawsze myje penisa i staram sie oddac mocz, żeby wypłukać ewentualną spermę z wnetrza penisa. ale to niestety psuje klimat, takie wyłażenie w trakcie do łazienki. stąd moje pytanie, zwłaszcza że słyszałem, że w sprzyjających warunkach (np. w pochwie) plemniki mogą przezyc do 2 tygodni!!! troche mnie to zaszokowało, terminatory jedne:D

Justyna

Podrywacz
Oczywiście, że w pochwie plemniki mogą przeżyć bardzo długo, ale dwa tygodnie to chyba przesada. Najwięcej źródeł podaje, że jest to pięć dni, ale spotkałam się też z informacją, że w pochwie plemniki mogą przeżyć siedem dni. Natomiast poza pochwą, na powietrzu, plemniki przeżywają tylko kilka sekund. Gdy sperma wyschnie, to od dawna jest już "niegroźna" ; )

też mi się z tymi 2 tygodniami wydawało niewiarygodne, ale cóż - może ktos do kalkulacji dni niepłodnych przyjął najbardziej pesymistyczna (bądż optymistyczna - zależy jak spojrzeć:)) wersję. natomaist to, że plemiki żyją do chwili wyschnięcia spermy w sumie jest logiczna i przemawia do mnie.

Justyna

Podrywacz
W godzinach? O tak długiej przeżywalności nie słyszałam - jakie muszą być warunki, żeby plemniki poza ustrojem przeżyły aż tak długo?

Ray Garraty

Nowicjusz
No, mi się wydaje, że głównie ciepło. Np wspólna masturbacja w wannie - w ciepłej wodzie plemniki są w stanie przeżyć. Może przesadziłem, że godziny, ale na pewno mogą przeżyć poza ciałem.

Nemezis

Cichy Podglądacz
Czas życia plemników jest ograniczony i zależy przede wszystkim od ilości fruktozy w nasieniu oraz od temperatury środowiska.Najintensywniejszą ruchliwość wykazują one w otoczeniu o temp.37 stopni, utrzymuje się ona jednak tylko 10 do 12 godzin. Odsetek plemników poruszających się ruchem postępowym spada szybko w ciągu kilku pierwszych godzin, ale dopiero po 24 godzinach nie porusza się 'in vitro' już żaden plemnik. W ustroju kobiety, w sprzyjających warunkach dróg płciowych pojedyncze plemniki potrafią przeżyć nawet do 72 godzin. TAAK to prawdziwe Terminatory;)

Status
Zamknięty.