• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.
  • Cytuj tylko wtedy, gdy to konieczne. Aby odpowiedzieć użytkownikowi, użyj @nazwa_użytkownika.

Konflikt serologiczny

Status
Zamknięty.

waldek

Cichy Podglądacz
Moja dziewczyna ma grupę krwi 0 czynnik Rh (- ) natomiast ja mam A czynnik Rh (+). Proszę napiszcie mi, czy w takim układzie czynnika Rh można planować potomstwo? Czy raczej darować sobie, mając na względzie późniejsze komplikacje zdrowotne matki i dziecka? Jakie konsekwencje niesie ze sobą konflikt czynnika Rh dla dziecka i matki, napiszcie o wszystkich?

przyjaciolka

Nowicjusz
Dzisiejsza medycyna zna już środki na takie problemy, jednak konflikt serologiczny w takim przypadku wystąpi. Przy pierwszym porodzie komplikacji najczęściej nie ma ani dla matki ani dla dziecka. W przypadku kolejnej ciąży mogą wystąpić komplikacje u matki, jednak najczęściej są one u dziecka. Konflikt serologiczny w przypadku niepodjęcia odpowiednich kroków przy kolejnych ciążach wiąże się ze śmiercią płodu w łonie matki, a w lżejszych przypadkach dziecko urodzi się pozornie zdrowe, jednak szybko rozwinie się niedokrwistość i żółtaczka. Aby zaplanować w takim przypadku ciążę warto wcześniej udać się do lekarza, który będzie prowadził Twoją partnerkę.

BejBe

Cichy Podglądacz
Jeśli planujecie ciążę- popytajcie ginekologa o możliwości. Generalnie, dziś medycyna radzi sobie bez problemu z konfliktami serologicznymi, więc głowa do góry i powodzenia :)

Status
Zamknięty.
Prywatne rozmowy
Pomoc Użytkownicy
    Nie dołączyłeś do żadnego pokoju.
    Do góry