• Witaj na forum erotycznym SexForum.pl

Forum przeznaczone jest wyłącznie dla dorosłych. Jeżeli nie jesteś pełnoletni, lub nie chcesz oglądać treści erotycznych koniecznie opuść tą stronę.

Seks vs. uczucia - kobiety częściej łączą intymność z miłością, a mężczyźni potrafią to rozdzielić?

Kobieta

Zalotka

Seks Praktykant
Często słyszy się, że dla kobiet seks to często coś więcej niż tylko fizyczna przyjemność – to wyrażenie bliskości i zaufania. Z kolei wielu mężczyzn deklaruje, że potrafi cieszyć się seksem bez głębszych uczuć.
Czy to prawda, czy tylko krzywdzący stereotyp?
Czy to wpływ oksytocyny, która u kobiet wiąże się silniej z przywiązaniem?
A może to kwestia wychowania – dziewczynki uczone są, że seks = miłość, a chłopcy, że to „zdobywanie”?

Czy spotkaliście się z sytuacją, gdzie jedna strona oczekiwała związku po seksie, a druga traktowała to jako „przygodę”?

Jak reagujecie, gdy partner/ka ma inne podejście do łączenia seksu i emocji niż wy?

Czy związki bez zobowiązań (FWB) to próba pogodzenia tych różnic, czy raczej potwierdzenie ich istnienia?

Podzielcie się swoimi przemyśleniami

Mężczyzna

Banisteriopsis2

Erotoman
Może to wynika stąd, że kobiety, jako osoby bardziej wybredne w doborze partnerów, mają większe oczekiwania zarówno wobec mężczyzn, jak i ich zaangażowania. I w związku z tym same też mają większą skłonność do angażowania się.
Choć to na pewno w jakimś stopniu zindywidualizowane. Są mężczyźni-romantycy, i są kobiety mające skłonność do promiskuityzmu.
Czy to wpływ oksytocyny, która u kobiet wiąże się silniej z przywiązaniem?
Mnie trudno byłoby uprawiać seks z kobietą, o której wiedziałbym, że zaraz potem każe mi spadać i dla której byłbym tylko jednorazowym numerkiem, na jedną noc. Raczej oczekiwałbym czegoś trwalszego i głębszego.
Oksytocyna to świetna rzecz. Uwielbiam się przytulać, to uczucie bliskości.

Kobieta

Zalotka

Seks Praktykant
Rzeczywiście jest to bardzo indywidualna rzecz, ale widzi się, ze kobietom łatwiej jest się przywiązać tez do faceta przez łóżko.

Kobieta

Nieśmiała

Cichy Podglądacz
Może chodzi o to, że dla facetów seks to często tylko rozładowanie napięcia i nie łączą tego z uczuciami. A kobiety szukają jednak czegoś więcej, niż tylko bolca.
Ale oczywiście nie zawsze. Sama znam dużo dziewczyn, które są w układach fwb i nie angażują się uczuciowo. Więc to chyba po prostu zależy od człowieka.

Kobieta

Saanvi

Dominujący
Udawało mi się przez bardzo długi czas oddzielić uczucia od seksu. Kilkanaście lat, jak mam być konkretna. Byłam pewna, że to zależy od nastawienia i wszystko da się ogarnąć jeśli się tylko chce i odpowiednio postawi granice.
Wydaje mi się, że częste sypianie z tą samą osobą mogłoby doprowadzić do pewnego rodzaju przywiązania, dlatego raczej unikałam.

Kobieta

niezrozumiana

Biegły Uwodziciel
Ja myślę nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Biologia to jedno a pewne odstępstwa od normy, wychowanie to drugie. Ciężki temat.

Mężczyzna

yamawaw

Nowicjusz
U mnie najlepszy sex do tej pory to
miłość + stosunek
Wspólny orgazm, relaks po lub cała noc przy tej drugiej osobie ;)
Może nie byłem uczony ,,zdobywania'' lecz dbania o kobiety...
Czy związki bez zobowiązań (FWB) to próba pogodzenia tych różnic, czy raczej potwierdzenie ich istnienia?
Potwierdzam że związki bez zobowiązań to słabe emocje

Mężczyzna

Pawko

Cichy Podglądacz
Jeśli byłem w stałym związku to seks jak najbardziej był uczuciowy ale w przypadku przygód na jeden raz nigdy nie było mowy o jakiś uczuciach dla mnie było to jedynie zaspokojenie potrzeb, oczywiście zdarzało się że któraś dziewczyna po seksie zaczynała gadać jako byśmy mieli teraz układać razem życie ale wtedy nadchodziła szybka ewakuacja.

Mężczyzna

psisko

Biegły Uwodziciel
Jestem uczuciowcem. Myślałem, ze to się da rozdzielic.
Ja nie potrafię i zawsze zbieram łomot emocjonalny, przeważnie od samego siebie.
Boli jak drzazga w sercu...