Pochwica
Witam. Mam problem i proszę o jakąś radę. Mam 22 lata, niedawno zaczęłam współżyć z moim partnerem (jest to mój pierwszy chłopak, kocham go a potrafi mnie zrozumieć), ale nie wszystko wygląda tak jak powinno. Podczas stosunku czuję bardzo silny ból. Poszłam więc do ginekologa, aby wyjaśnić przyczynę. Okazało się, że pod względem anatomicznym wszystko jest w porządku. Przyczyną jest dolegliwość - pochwica. Polega to na niezależnym od woli bardzo silnym skurczu mięśni macicy. Może być to spowodowane negatywnymi przeżyciami związanymi z seksem, ale nie musi. I tak jest w moim przypadku. Przyczyny nie znam a w dzieciństwie nie miałam na szczęście do czynienia z patologicznymi zachowaniami seksualnymi w stosunku do mojej osoby. Ginekolog zalecił leczenie psychologiczne, aby usunąć przyczynę tego stanu rzeczy (i oczywiście najpierw ja odkryć). Problem w tym, że w moim mieście nie a seksuologa (chociaż miasto jest dość duże-kiedyś było wojewódzkie). Sama (nawet ze wsparciem mojego chłopaka) nie mogę sobie z tym poradzić. Miałyście może styczność z tym problemem? znacie kogoś, kto również miał pochwicę? Jeśli ktoś posiada jakieś informacje o pochwicy, to proszę o radę. Interesują mnie zarówno doświadczenia z życia, jakieś informacje jak sobie z tym poradzić (może komuś coś pomogło) ale także to, gdzie można znaleźć cokolwiek więcej na ten temat. Nie mogę znaleźć informacji na temat tej dolegliwości - zarówno w internecie jak i w literaturze pojawiają się trzy linijki teksty, które jedynie wyjaśniają słowo. Bardzo ciężko (przynajmniej mi znaleźć cokolwiek więcej na ten temat).