no nam tak mowili - nie pamietam dokladnie jak to szlo - to nie jest cewka nerwowa to co jest ,,zalążkiem" ukladu nerwowego ? to z czego sie rozwija potem caly uklad ? lacznie z mozgiem ? jezeli sie pomylilme to ok ale to napewno jest cos takiego
update :
to z rozwoju embrionalnego
- Gastrulacja – w wyniku przemieszczania się blastomerów węzła zarodkowego powstaje zarodek złożony z dwóch a później z trzech warstw komórek zwanych listkami zarodkowymi. Zewnętrzna warstwa tych komórek to ektoderma, wewnętrzna to entoderma. Z listków zarodkowych formują się narządy pierwotne zarodka. Są to: cewka nerwowa, struna grzbietowa, prajelito z pragębą, oraz błony płodowe.
to nie ja to wymyslilem. podobno w czasie rozwoju tejze cewki nerwowej najczesciej dochodzi do uposledzen plodu czyli potem dziecko ma problemy - nie pamietam niestety jakie to byly uposledzenia bo bym przytoczyl - niestety nie wiem.......chodzi tylko o to ze podobno jest tak ze matki nie wiedza ze sa w ciazy i moga sobie uzywac zycia np a w tym czasie dochodzi do rozwoju np tej cewki z ktorej sie caly uklad nerwowy lacznie z mozgiem formuje - wiec gdy dojdzie do uposledzenia czy uszkodzenia tego elementu to i caly uklad sie zle wyksztalci
teraz rozumiesz o co mi chodzi ?